Example HTML page

DS – mcq on Arrays

The following are the objective questions on the topic related to Arrays in data structures using C/C++.

1. An Array is a ___ type of data structure.

  1. Linear
  2. Non-Linear.
  3. Both A and B
  4. None

Answer: A

2.What is the index of a one dimensional array?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 0

Answer: A

3.What does argv refers to?

  1. Array of character pointers.
  2. Pointer to an array of character pointers.
  3. Array of strings
  4. Array of values.

Answer: A

4.Array performs ____ operations.

  1. Insertion
  2. Merging
  3. Deletion
  4. All the above

Answer: D

5.Array performs ___ to visit all the elements in an array.

  1. Traversing
  2. Merging
  3. Sorting
  4. Deletion

Answer: A

6.If you want to arrange an element in a specific order in an array___ operation is performed.

  1. Merging
  2. Sorting
  3. Searching
  4. None of the above.

Answer: B

7.______ operation is performed to combine the elements in an array.

  1. Merging
  2. Insertion
  3. Sorting
  4. Traversing

Answer: A

8.To find an element in an array ___ operation is used.

  1. Traversing
  2. Sorting
  3. Find Arr.
  4. Searching

Answer: D

9.Pointer array stores the __ of an array.

  1. Location
  2. Address
  3. Element
  4. None of the above.

Answer: B

10.Which one of the following will be a simplest type of data structure?

  1. Linear array.
  2. One dimensional array
  3. N dimensional array
  4. Multiple dimensional array.

Answer: A

Example HTML page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest